Начало За нас Реклама Контакти

Пълнени свински филенца от Дания

Снимка за Пълнени свински филенца от Дания
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Още едно доказателство, че Великия бард не е бил прав да твърди, че в Дания протичат процеси на гниене. И ако авторът на "Хамлет" беше обърнал повече внимание на кухнята в "Елсинор", нещата в неговото произведение може би щяха да се развият по съвсем различен начин. Та кой сит човек вижда духове?!

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 12 сушени сини сливи без костилки
  • 4 с. л. червено вино
  • 1 щипка канела
  • 1 дафинов лист
  • 2 свински бонфилета
  • 1 кисела ябълка, обелена и нарязана на кубчета
  • 1 с. л. брашно
  •   сол на вкус
  •   черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Виното се слага да заври заедно с канелата и дафиновия лист. Слагат се сливите и се оставят за 3 мин. Отцеждат се, а виното се запазва.

  2. 2.

    Филетата се срязват по дължина на две, така че двете части да останат свързани. Поръсват се със сол и пипер. В средата се слагат в редица сливите и ябълките. Филетата се прегъват, за да възвърнат формата си, и се овързват с конец. Намазват се с олио и се слагат върху решетка в тавичка да се пекат на 170°С около 25 мин.

  3. 3.

    Приготвя се сос, като запазеното вино се налива в тавичката, където са печени филетата, и се слага на огъня. Бърка се с дървена шпатула, за да се отлепят частичките полепнало месо. Течността се изсипва в тиган и се сгъстява с брашното, разтворено в 100 мл вода. Овкусява се със сол и пипер на вкус.


Ян. 2002
Още подобни рецепти
Коментари