От А до Ям

Три вкусни и лесни рецепти с норвежка сьомга

Днес ви предлагаме три вкусни и здравословни рецепти с норвежка сьомга, които трябва да опитате.

Три вкусни и лесни рецепти с норвежка сьомга

Норвежката сьомга е много вкусна и може да бъде приготвена по безброй начини, поради което е толкова популярна в редица страни по света. Тя е изключително подходяща за приготвяне на бързи и лесни рецепти за летните месеци. Вдъхновени от дните на норвежката морска кухня в България, днес ви предлагаме три вкусни и здравословни рецепти с норвежка сьомга, които трябва да опитате.

 

 [[quote:0]]

Необходими продукти за 4 порции:

500-600 грама филе от сьомга без
кожа и кости
1 нарязана глава лук
2 тънко нарязани моркова
1 с.л. олио за пържене
Един буркан с готов сос за паста
или ориз

Приготвяне: Нарежете сьомгата на големи кубчета от 2–3 см. Загрейте олиото в тиган, добавете лука и морковите и задушете на средна температура за две минути. Добавете соса и оставете да заври. Добавете парчетата сьомга, разбъркайте леко и покрийте с капак. Задушете сьомгата и соса за 3 минути и ястието е готово за консумиране. Сервирайте с ориз и украсете с фино нарязан магданоз.

 

[[quote:1]]

Необходими продукти за 4 порции:

4 парчета филе от норвежка сьомга
(прибл. 600 грама)
500 мл вода
1 кубче пилешки бульон
250 мл доматен сос с босилек и
заквасена сметана
1 консерва скариди в собствен сос,
170 г
1,5 ч. ч. грах
сол и бял пипер

 

Приготвяне: Нарежете филетата на малки парчета. Оставете водата да заври, добавете сметаната и натрошено кубче бульон. Добавете парчетата сьомга и задушете леко на слаб огън за 4-5 минути. Добавете скаридите и граха. Продължете да задушавате още 2 минути и подправете на вкус. Сервирайте с хляб и масло.

 

[[quote:2]]

Необходими продукти за 4 порции:

700 г филе от норвежка сьомга без
кожа и кости
5-6 сърцевини от артишок
1 лимон
магданоз
чери домати за декорация
розмарин/салвия (градински чай)
зехтин „екстра върджин“

Приготвяне: Подправете филетата със сол и черен пипер. Поставете ги върху канапе от розмарин, лимонови резенчета и нарязан лук в тава за печене. Поръсете със зехтин, покрийте с перфорирано алуминиево фолио и запечете за 10–15 минути. Почистете артишока, като отстраните външните листа и изрежете с нож мъхестата вътрешна обвивка. Накрая нарежете и подправете с малко лимонов сок, сол, черен пипер и зехтин. Сервирайте сьомгата с хрупкавия артишок.