Gotvach.bg»Статии»Кулинария»За шведското меню и ключът към подмладяването

За шведското меню и ключът към подмладяването

AdminAdmin
Администратор
95442k
Шипки

Шведските жени отдавна са прочути със своята изключителна красота, тела с правилни пропорции и свеж, сочен тен, на който се радват до напреднала възраст. Подобно на тях шведските мъже са високи, красиви и атлетични. При това независимо от факта, че Швеция има един от най-суровите и недружелюбни климати в света.

Изключителното здраве и красота на шведите не са изолирани явления, а тясно свързани с известни елементи от шведската ежедневна диета. Това твърди Пааво Айрола, световно признат диетолог, привърженик на природната медицина. Според него тайната на подмладяването се крие в няколко ключови елемента от менюто на шведите:

1. Шипките. В Швеция те се използват от векове и винаги са били съществена част от традиционната шведска храна. Шипките, с изключение на един-единствен вид, са най-богатият природен източник на витамин С. Те съдържат 20 до 40 пъти повече витамин С от портокалите. Освен това са богати на витамин Р, както и на много други витамини и минерални соли.

2. Колаген – ключът към вечната младост. Защо всъщност шипките са толкова важни за здравето и дългия живот? Процесът на стареене и дегенеративните промени на кожата – бръчки, отпускане, обезцветяване и други – се причиняват от физиологични промени в колагена – междуклетъчният цимент, който споява всички клетки и тъкани на тялото. Влошаването се дължи предимно на недостатъчност на витамин С в тъканите. Необходимото количество витамин С в диетата запазва колагена силен и еластичен, което води до опъната, стегната кожа и приятен, загладен тен.

Суроватка

3. Суроватката – шведска подмладяваща тайна номер три. Суроватката е течността, която остава след като се направи сирене от млякото. В повечето страни тя обикновено се изхвърля или продава като вторичен продукт за хранене на животни. В Швеция обаче суроватката никога не се прахосва. Тя е национална храна. Обезводнява се и от нея се правят суроватъчно сирене и масло.

Червата ни приютяват билиони бактерии, които помагат на храносмилателната система да разгради храната и да усвои хранителните вещества. За оптимално здраве е изключително важно винаги да има изобилна доставка от тези благотворни бактерии.

Млечни продукти като суроватката подпомагат храненето на бактериите ацидофилус и бифидус в червата и са пречка за развитието на гнилостни бактерии, които водят до самоотравяне. Суроватката, която съдържа лактоза, е най-добрата естествена храна за тези бактерии.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest