Начало За нас Реклама Контакти

Рибни кюфтенца от Норвегия

Снимка за Рибни кюфтенца от Норвегия
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Скандинавците са пословични със своите рибни ястия. Имат не само хиляди километри морски бряг, но и прекрасни реки и езера, в които живеят безброй видове риба. Естествено, приготвят ги с умение и фантазия и иноземците могат само да преглъщат, когато четат подобни рецепти. Но защо само да преглъщаме, когато можем да вкусим тези вълшебства! И какъв по-хубав повод от това от Никулден, празника на рибарите!

СъставНеобходими продукти за 3 порции

  • 600 г филе от риба
  • 50 г пушени гърди
  • 1 глава лук, нарязан на ситно
  • 1 ч.л. масло
  • 2 филии бял хляб
  • 3 с. л. прясно мляко
  • 1 с. л. червен пипер
  • 1 с. л. MAGGI® Вълшебен вкус Градински подправки
  • за соса:
  • 1 с. л. масло
  • 1 с. л. нишесте
  • 250 мл прясно мляко
  • 125 г заквасена сметана
  • 1 с. л. MAGGI® Унисос
  •   лимонов сок на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Филето се смила. Пушените гърди се нарязват на ситно и се запържват в сух тиган. Прибавят се маслото и лукът. Пържи се до златисто. Отстранява се от огъня.

  2. 2.

    Средата на хляба се накисва в млякото, изстисква се и се прибавя към лука. Омесват се кайма от смляната риба, хлебната смес, пипера и MAGGI® Вълшебен вкус Градински подправки.

  3. 3.

    Оформят се кюфтенца, които се пускат да се варят в съд с вряща вода на тих огън за около 20 мин. Отцеждат се и се държат на топло. Бульонът от варенето се запазва.

  4. 4.

    Приготвя се сос, като нишестето се разтваря в млякото и се слага да заври в 1 ч.ч. от запазения бульон. Подправя се със заквасена сметана, MAGGI® Унисос и лимонов сок. Кюфтенцата се слагат в соса и щом заврат, се махат от огъня. Поднасят се с варени картофи.


Галерия
Ян. 2003
Още подобни рецепти
Коментари